HVILKE VEJE ER DE RETTE TIL BEHANDLING AF MIGRÆNE?

Peter Lund Madsen lavede sidste år en udgave af Hjernekassen på P1, hvor temaet var migræne. Med sig havde han taget vinder af verdens største hjerneforskerpris ”The Brain Price” Professor dr. med. Jes Olesen samt forsker Thomas Folkman Hansen, der arbejder med de genetiske sammenhænge ved migræne.

Det blev til en interessant podcast med en række forklaringer på, hvad der sker under et migræneanfald, hvorfor nogle får migræne og andre ikke gør og hvilke behandlingsmuligheder (primært medicinske), der findes i dag.

En række betragtninger og citater fra podcastens deltagere er ret interessante:

  • ”Det er kun 50% af risikoen for migræne, der er genetisk”
  • ”Vi forstår ikke rigtig meget af, hvad der gør, at migrænesygdomme manifesterer sig”.
  • ”En stor del er miljø omkring personen – lige fra befrugtning af ægget, væksten i livmoderen, fødselsforløbet og begivenheder gennem livet. Det er alt sammen miljø, som kan har en indvirkning på udvikling af migræne (red).”
  • ”Miljøfaktorer er jo vanvittig spændende, fordi de kan jo påvirkes, de kan bruges til forebyggelse helt uden medicin. Hvis vi kan komme frem til at forstå det, så er det en helt ny ting for migrænepatienterne”.

Som sundhedsfaglig og behandler har jeg stor respekt for de medicinske forskningsresultater. For mange migrænepatienter er medicinen altafgørende for opretholdensen af en normal – eller som minimum – en tålelig tilværelse. Jeg synes dog også, at det er super interessant at kigge nærmere på miljøfaktorerne herunder effekterne og konsekvenserne af et levet liv. Et liv som for de fleste mennesker byder på op- og nedture gennem HELE livet.

I dag ved vi, at psykiske belastninger kan sætte sig som fysiske belastninger, låsninger og begrænsninger i kroppen. Det er undersøgt og dokumenteret af både psykologer, psykiatere og traumeforskere.

Hvordan udtrykket bliver er meget individuelt. For nogle er det en ren fysisk belastning, for andre bliver det til angst, depression, medfører søvnbesvær, tankemylder eller stress – og for nogle bliver det til migræne.

Mange migrænikere har været hele møllen igennem både i det etablerede sundhedsvæsen samt i den alternative behandlerverden. For nogle migrænepatienter findes løsningen ét af stederne – og for mange andre er løsningen en kombination af hjælp fra det etablerede og det alternative.

Jeg er selv nysgerrig på, i hvor høj grad jeg som behandler kan påvirke de negative konsekvenser fra miljøfaktorerne og de fysiske og mentale belastninger fra et levet liv. Jeg har erfaret, at jeg kan hjælpe nogle – og desværre er der tilsvarende en del, jeg ikke kan hjælpe.  Jeg har ikke regnet ud, hvad der adskiller de to grupper, men jeg prøver at gå struktureret til værks, så måske jeg en dag kan lave min egen podcast med fokus på, hvordan man behandler migræne ud fra en kropsterapeutisk tilgang:-).

Du kan i (gen)høre podcasten fra Hjernekassen her:

https://www.dr.dk/…/hjern…/hjernekassen-pa-p1-2021-06-28