WHAT TO EAT – OR NOT TO EAT

Jeg er IKKE diætist eller kostvejleder – og jeg er IKKE hellig omkring mad. Derfor er jeg også påpasselig med at udtale mig om andres kostvaner, for det er og bliver et personligt anliggende.

Omvendt siger jeg meget gerne min mening, hvis folk spørger til mine holdninger eller anbefalinger i relation til helbredsmæssige udfordringer. Jeg har selv været “tvunget” til at leve efter en række kostmæssige principper gennem flere år, og jeg har derfor som så mange andre eksperimenteret mig frem (og tilbage) til den kost, jeg prioriteter i dag.

Det kan være en jungle at få overblik over, hvad der udgør en fornuftig kost. Overskrifterne står i kø, og der findes efterhånden en kostretning til enhver udfordring. Problemet er blot, at evidensen bag overskrifterne ofte er mangelfuld eller decideret misvisende.

Og hvad skal man så gøre??

Jeg fik i efteråret anbefalet “Den plantebaseret kost” af klinisk diætist Maria Felding og læge Tobias Schmidt Hansen, og det er nok den første bog om mad og sundhed, jeg har brugt som krimilæsning hver aften inden sengetid.

Bogen gør op med myter, “synsninger” og såkaldte evidensbaserede undersøgelser sponsoreret af fødevareindustrien. I stedet kigger den på fakta og stikker en retning for, hvordan vi styrker vores helbred og minimerer risikoen for sygdom.

Det er tankevækkende læsning – prøv den!!